niedziela, 11 października 2015

Szerbet z tamaryndowca z mastyksem i galgantem oraz odrobiną lukrecji

Dobrego szerbetu szukałam od dawna, i nareszcie znalazłam, a oto moje najnowsze odkrycie . 

Jest przepyszny, słodki i nie do opisania. Gasi pragnienie i orzeźwia.
Spróbujcie.

Demirhindi Şerbeti, szerbet z tamaryndowca
Skład : 
owoce tamaryndowca ( demirhindi meyvesi)
miód ( bal)
cynamon ( tarçın )
galgant ( havlıcan )
goździki ( karanfil )
imbir ( zencefil )
lukrecja ( meyan kökü )
mastyks ( damla sakızı ) 
kurkuma ( zerdeçal )
chleb świętojański ( keçiboynuzu özü )
sok z winogron ( üzüm suyu )


Szerbet był niegdyś odświętnym rarytasem sułtanów. 

Można go przygotowywać również z innych składników, generalnie z owoców i przypraw, ma być słodki i pity schłodzony. Niedawno w restauracji przed posiłkiem poczęstowano nas jako taki aperitif szerbetem z tymiankiem , był aromatyczny i taki zaskakujący, ale bardzo smaczny i bardzo pasuje do tutejszego klimatu. 
Można zrobić go samemu w domu , ale składniki mogą być drogie i trudne do dostania, zawsze można zrobić jakiś łatwiejszy. 

Generalna zasada szerbetów jest taka, że składniki ( bez wody ) miesza się i odstawia na noc , później zalewa się wodą i schładza w lodówce. 

P.s. nie mylić z szalgamem bo to zupełnie co innego ;) 

a tu jeszcze jeden:  szerbet makowy, z równie niesamowitym składem,


i jeszcze jeden, marki Cappy.


4 komentarze:

  1. A czy jest jakiś polski odpowiednik tego? Do Turcji raczej nie pojadę, pewnie też w Polsce nigdzie tego nie dobędę. Składniki też lipa :D Może da się coś poradzić z naszymi polskimi cudactwami? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trochę jak kompot, tylko z dużą ilością różnych aromatów. Są przepisy na szerbet, który da radę i u nas zrobić , np. znalazłam taki:
      Szerbet z cytryną i miętą
      składniki:
      sok wyciśnięty z 4 cytryn,
      10 gałązek mięty,
      200 gram cukru,
      1 łyżka miodu,
      3 goździki,
      2 litry wody,
      Przygotowanie:
      1.Oprócz wody, dodajemy wszystkie składniki do słoika z przykrywką (lub innego zamykanego pojemnika), mieszamy i zamykamy słoik, odstawiamy na osiem godzin. 2. Dodajemy dwa litry wody i zagotowujemy, nie gotujemy. Można przecedzić lub nie. Można pić ciepły lub schłodzony.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...